Mala sestra Magdalena

Mala sestra Magdalena

“Željela bih staviti iskru ljubavi u svaki kutak svijeta…”

Žena Evanđelja, očima i srcem usredotočenim na Isusa, jedini Uzor:

– započinje novi oblik redovničkog   života, kontemplativni usred svijeta, osobito svijeta siromaha

– prožeta strašću za jedinstvom, na putevima svijeta prelazi granice u vjernoj ljubavi prema Crkvi – premda krhka     zdravlja žurno je hitila naprijed okrenuta čitavim bićem svome Gospodinu, Onome koji ju je uzeo za ruku, kojega je   stravstveno ljubila…

MSMagdalena-magdeleine.touggourt_big

Životni put

Rođena je 26. travnja 1898. godine u Francuskoj. Od malena obilježena je bolnim iskustvom granica. Stoga će cijeli život tražiti granice, prelaziti ih, osnivati na njima bratstva.

MSMagdalena-psM_06_nantes_big

„Sva povijest osnutka ukratko se sabire u ovih nekoliko riječi: Bog me uzeo za ruku i slijepo sam ga slijedila, u potpunoj noći i zamršenom nedostatku ljudskih sredstava, ali s beskrajnim povjerenjem u svemoć Isusa, Gospodara nemogućega.“ Tim riječima mala sestra Magdalena sažimlje svoj put s Isusom. Još od djetinjstva nosi u sebi čežnju posvetiti život Bogu. U 23. godini čitajući životopis malog brata Karla nalazi svjetlo, ostvarenje svoga sna: „Življeno Evanđelje, potpuno siromaštvo i iznad svega LJUBAV…“

MSMagdalena-psM_30_nantes_big

Nakon 20 godina čekanja Magdalena konačno odlazi u Alžir. Ondje na blagdan Male Gospe 1939. godine polaže svoje prve redovničke zavjete i osniva Bratstvo Isusovih malih sestara. Prvih pet godina živi sama s nomadima i s njima dijeli sve, gradnju bratstva, svakodnevicu.

1946. godine mala sestra Magdalena spoznaje kako se Bratstvo Isusovih malih sestara ima proširiti na sve kontinente svijeta. Nakon Sahare, prve male sestre ulaze u tvornice, najprije u Rimu, Francuskoj i drugim zemljama Europe.

MSMagdalena-psM_52_tubet_big

Vrlo brzo Bratstvo se širi na Bliski Istok gdje male sestre pripadaju istočnim obredima. Fotografija 5 od 7Na put oko svijeta mala sestra Magdalena ide 1953. godine i posvuda, na svim kontinentima, osniva nova bratstva.

Od 1956. godine odlazi u zemlje srednje i istočne Europe, iza „željezne zavjese“ kako bi svima koji trpe donijela Kristovu Ljubav. Dolazila je i na naše prostore, ukupno 25 puta hodočasteći na Trsat, Brezje, Mariju Bistricu, Tekije, posjećujući prijatelje.

MSMagdalena-Ps Magdeleine_big

U Rimu 06. studenog 1989. godine mala sestra Magdalena preselila se nebeskom Ocu. Na dan njena ispraćaja pao je i Berlinski zid, otvorile su se granice koje je godinama prelazila.