UČENIK EVANĐELJA

UČENIK EVANĐELJA
-uz stotu obljetnicu prelaska Bogu Isusova malog brata Karla (Charles de Foucauld)
Papa Franjo je u lipnju 2016. uz stotu obljetnicu prelaska Bogu brata Karla izrazio svoje zahvalno zajedništvo sa svim članovima njegove duhovne obitelji, svima koji se nadahnjuju njegovim služenjem Bogu i ljudima. Papa je poželio da slijedeći Karlovu intuiciju – duh Nazareta, Gospodin osvjetljava njihov život, svakodnevne, obične odnose. Brat Karlo, slijedeći Isusa, želio je biti „sveopći brat” u otvorenu gostoprimstvu, u poštovanju religiozne tradicije drugog. S njime otkrivamo i važnost blizine sa najsiromašnijima i najzapuštenijima, kao put rasta u čovječnosti. „Svaki kršćanin treba gledati drugog čovjeka kao ljubljenog brata” pisao je. Karlo je ljubeći druge učio ljubiti Boga. „Ljubav prema Bogu i ljubav prema ljudima to je sav moj život” (24.04.1890.). Papa potiče da svjedočanstvo brata Karla o poniznom i skrovitom životu darovanu služenju drugima probudi mlade da čuju Gospodinov poziv, odgovore u radosti, napuštajući sve kako bi slijedili Isusa, slobodni od želje bogatstva i moći. S povjerenjem u zagovor blaženog brata Karla u ovoj godini milosrđa Papa nas potiče moliti za mir i pomirenje među narodima.
U Taize-u organizirano je i ljetno hodočašće u duhu brata Karla. Sudjelovalo je 85 mladih iz 21 naroda. Brat Michael Davide, benediktinac govorio je mladima o aktualnosti karizme Charles de Foucaluda. Brat Alois, prior zajednice Taize, vodio je dijalog s mladima na temu „Izvikivati Evanđelje danas” , dublje upoznajući Evanđelje i prebirući u srcu. Adib, mladi izbjeglica iz Sirije, svjedočio je o svom susretu s malom braćom koja žive u njegovoj napaćenoj zemlji. Na susretu istaknuta je i misao sv. Teodora Studite: „Monah je onaj čiji pogled gleda samo Boga, koji želi samo Boga samoga, služiti samo Bogu, tako postaje znak mira za druge.“ Nije li to zadaća svih kršćana na svijetu, kako bi svijet pronašao istinski mir?
U Rimu 10 i 11.09.2016. održan je simpozij uz stotu obljetnicu prelaska Bogu brata Karla. Prvi dan dva predavača govorili su o bratu Karlu smještajući ga u kontekst njegova doba. Popodne održan je okrugli stol u kojem su sudjelovali: svećenik iz udruženja Jesus Caritas, bračni par iz sekularnog bratstva te po jedan Isusov mali brat i Isusova mala sestra, te mali brat od Evanđelja.